Eenvoudige oplegger – 50cm lang

Oplegger+InsertEen redelijk robuuste oplegger. Door combinatie met technisch lego heeft de laadbak een aardig draagvermogen en kan menige zware lading versjouwen. Of andere legomodellen natuurlijk :-)

 

Op de grote foto staat het model afgebeeld met een stuurtje. Dit bleek niet handig omdat kleinere kinderen er op gaan hangen en daardoor de boel steeds los ging. Vandaar dus nu maar de "standaard stuurknop" op het dak. (Zie kleine foto) De stuurknop zit overigens op een verschoven positie om nog net achter de riante stoelen langs te kunnen. De stoelen horen eigenlijk niet bij de Minifigs maar het ziet er juist wel "vet" uit. Doordat de stoelen "klem gebouwd" zitten kunnen de Minifigs er niet uit glijden.

 

De draaischijf (Turntable 4x4) wordt op alternatieve wijze als koppelstuk voor de oplegger gebruikt. De oplegger wordt gekoppeld door een klein asje dat zonder te klemmen in het gaatje van de draaischijf past. Hierdoor kunnen kleinere kinderen makkelijk koppelen en ontkoppelen terwijl de "trekkracht" groot blijft.

 

De gril van de cabine kan open geklapt worden. Iets dat kinderen een leuke ontdekking blijken te vinden. Op de plaats van het motorblok zit een brandweerspuit op een katrol. De kraanhaak, aan de katrol achter op de cabine, zit vast met een touwtje van iets meer dan 20cm. Hiermee kan de lading “vastgezet” worden.

 

Cabine_achterzijdeDownload (rechter muisknop)

MLCAD-file:  Oplegger

Acrobat PDF-file: Bouwinstructie Cabine & Oplegger

 

Let goed op de positie van het 12-tandig tandwieltje voor de stuurinrichting van de cabine (bouwstap nr 22). Houd de exact aangegeven ietwat verschoven positie aan. In de praktijk bleek dat tandwieltje na een paar dagen intensief gebruik overigens nog wel eens wat te verschuiven. Zwak puntje in het ontwerp …

 

Terug naar de TOP