Op afstand bestuurbare Jeeps

RC_JeepsAls kind, in de 60’er jaren, had ik zo’n auto. Aan de batterijhouder zat een stuurtje dat via een soort remkabel de voorwielen van het autootje kon besturen. Fantastisch speelgoed. Anders dan de radiografische auto’s van tegenwoordig moet je hier achter je auto aan blijven lopen. Op één of andere manier geeft dat de beleving dat je mee rijdt…. toch? Anyway. Voortbordurend op de ervaringen met de Formule 1 Racewagen die ik een jaar eerde bouwde nu dus een Jeep. Het ding zit lekker compact en stevig in elkaar en kan dus uitstekend tegen een stootje [nadat je de antenne natuurlijk al kwijt bent geraakt J] .

 

Je hebt per wagen 3 minimotoren nodig, de “geared” motorblocks. De eerste motor drijft de achterwielen aan. De tandwielverhouding naar het differentieel zorgt er voor dat de Jeep “lekker door rijdt”, helemaal op een gladde ondergrond. De tweede motor manipuleert de voorwielen naar links en naar rechts. De stroom die daarvoor nodig is wordt opgewekt met de derde motor. Deze zit op de “afstandsbediening”. Door aan het stuur van de afstandbediening te draaien genereert deze motor een stroom die de tweede motor aan de stuurinrichting van de auto met dezelfde beweging doet volgen.  Druk op de “vooruit” knop en karren maar! Helemaal leuk is het als je met z’n tweeën achter elkaar aan kunt crossen…

 

Jeep in MLCADDownload (rechter muisknop)

MLCAD-file:  Jeep + Afstandsbediening

Acrobat PDF-File: Bouwinstructies Jeep+Afstandsbediening

 

Gebruik het "Multipart"-pulldown menu van MLCAD en klik op “Select model” om de bouwstappen van de Jeep-onderdelen of afstandsbediening te kiezen. (Of bekijk de "Print RC in MLCADpreview" in het "File"-pulldown menu)

 

De bekabeling is helaas niet in de MLCAD file zichtbaar. De bedrading komt in werkelijkheid achter uit de wagen en wordt langszij de rode stoel naar de motoren gevoerd.

 

Terug naar de TOP