Op afstand bestuurbare race auto

RC Race CarDe op afstand bestuurbare auto's van lego (die radiografische bedoel ik) hebben mij op het idee gebracht met redelijk conventionele middelen een vergelijkbaar stuk speelgoed te bouwen. Je hebt wel wat technisch lego nodig en 3 motoren. Deze onafhankelijk geveerde klassieke Formule 1 Racewagen heeft zelf 2 ingebouwde motoren. Eén motor drijft de achterwielen aan. De andere ingebouwde motor bedient de interne stuurinrichting voor de voorwielen.

 

De afstandsbediening wordt gevormd door een batterijhouder die is uitgebreid met een derde motor voor de "remote" stuurinrichting. De knoppen van de batterijhouder zijn voor het "vooruit & achteruit" rijden. Het idee is dat wanneer je aan het stuurtje van de afstandsbediening draait, je de elektromotor aan het stuurtje in beweging brengt. Die elektromotor fungeert daardoor niet als motor maar als stroomgenerator. Met de opgewekte stroom wordt de interne stuurinrichting van de auto aangedreven. Zo volgt de rijrichting van de voorwielen van de auto precies de bewegingen van het stuurwieltje op de "afstandbediening". Met twee lange snoertjes tussen auto en afstandbediening kan je dus gewoon achter de auto aanlopen terwijl je er mee rond rijdt!

MLCAD RC RaceCarDownload (rechter muisknop)

MLCAD-file:  RC Racewagen

 

Gebruik het "Multipart"-pulldown menu van MLCAD en klik op “Select model” om de bouwstappen van de auto of afstandsbediening te kiezen. (Of bekijk de "Print preview" in het "File"-pulldown menu)

 

De bekabeling is helaas niet in de MLCAD file zichtbaar. De bedrading komt in werkelijkheid onder uit de wagen en wordt onderlangs de achterassen naar de vleugel gevoerd. Midden onder de vleugel zit een opening waar je de draden doorheen kunt voeren zodat ze tijdens het rijden netjes achter de auto blijven "hangen".

 

De voorvering is zodanig "getuned" dat de wielen iets naar binnen buigen. Hierdoor stuurt het model lichter dan wanneer de stroeve banden over de volle breedte van het rijvlak de ondergrond raken.

 

De auto bevat enkele "un-official parts" (uit een update van september 2002 van de officiële Ldraw website) Het betreft de grote achterwielen met lichtmetalen velgen (32077.dat & 32078.dat, Wheel & Tyre 28 x 70) en de Flex System-Cables (assembly van x342.dat en x343.dat) die als stuurstangen bij de wielophanging van de voorwielen zijn gebruikt. De lengte van de Flex System-Cables is "4". Met gebruik van deze kabeltjes zijn de voorwielen optimaal uitgelijnd. Gebruik je de "Technic Steering Link" (2739.dat) dan zal je een andere oplossing voor de uitlijning moeten vinden.

 

Terug naar de TOP