Stone Cruiser met 8 aangedreven wielen!

Lego Technic Stone Cruiser
ALL WHEEL DRIVE VehicleEerder bouwde ik de Mars Exploration Rover, een zes-wiel-aangedreven voertuig op basis van een patent dat ook gebruikt is voor het NASA-Marswagentje dat werkelijk rondgereden heeft op de planeet Mars. Deze keer zoeken we het wat dichter bij huis…

 

Heb je altijd al eens een voertuig willen bouwen dat werkelijk overal overheen kan rijden? Een voertuig dat zich zonder problemen aanpast aan de ondergrond? En over bergen legostenen heen rijdt alsof er niets aan de hand is? Dan is dit het model waar je misschien iets mee kan!

 

Deze Stone Cruiser is een vereenvoudigde versie van hetzelfde marswagentjesprincipe:

1. Alle wielen veren heel soepel mee op een zeer ongelijke ondergrond!

2. Er worden geen “verende onderdelen” toegepast. (geen Lego Technic veerelementen)

3. En alle wielen zijn aangedreven door één en dezelfde motor!

 

Het onderstel is slechts op vier punten verbonden met het koetswerk. Je kan het onderstel natuurlijk ook gebruiken voor totaal andere modellen! Heb je nog meer wielen? Dan kan je de modulaire eenheden in het onderstel gewoon verder uitbouwen tot het aantal wielen dat jij hebt! Zie ook de bouwinstructies. Op het middelste segment van het onderstel is een 9Volt Geared Motorblock gemonteerd. De motor beweegt mee met het onderstel en niet met de carrosserie van de Stone Cruiser. Zo houden de wielen maximale bewegingsvrijheid zonder ingewikkelde aandrijfkoppelingen naar de bewegende wielen.

 

Enkele details:

De Stone Cruiser staat lekker hoog op zijn wielen!

 

Als hij een berg stenen moet overmeesteren (rechts) zie je dat de middelste wielen alle speelruimte benutten om maximaal in te veren.

 

Tegelijk komen de voorwielen helemaal onder uit het voertuig zetten, klaar om de hindernis netjes te nemen!

 

 

 

 

De achterzijde is gemaakt van panelen die ik nog over had van een oude onderzeeër, Lego Model 8299. De rond-aflopende vorm heeft als voordeel dat je ook achteruitrijdend prima alle hindernissen over kunt!

 

De uitlaten (met roetfilters) staan recht omhoog achter op het dak. Zo kunnen er tijdens het crossen geen rare dingen in de uitlaat terecht komen. Ook heeft het achteropkomend verkeer geen last van de enorme hoeveelheid hete lucht die uit deze uitlaten komt, want met het aandrijven van acht wielen is wel een flinke krachtbron nodig natuurlijk! De AIR-Tanks voorzien de motor van de juiste brandstof/zuurstof inspuit-verhouding waardoor een extra efficiënte verbranding ontstaat…

 

 

Heb je een snelle internetverbinding? Kijk dan zelf op dit filmpje hoe de Stone Cruiser alle hindernissen moeiteloos neemt op het test-circuit! Zie je hoe stabiel de wagen blijft bij de drie heuvels?

 

 

Download (rechter muisknop)

De MLCad gebruikers kunnen hier gebruik maken van de MLCad file om precies te zien hoe de Stone Cruiser is gebouwd. Pas op. Ik heb er een aantal “unofficial parts” in zitten. Ook is gebruik gemaakt van LSynth voor het genereren van de flexibele slangen naar de luchttanks. Als je die zelf niet hebt geïnstalleerd kan je wat meldingen krijgen…

 

Heb je geen MLCad, dan kan je de PDF file van Acrobat reader gebruiken. Deze kan je ook afdrukken op A4 om je eigen bouwinstructieboekje van de Stone Cruiser te maken!

 

MLCAD-file         :     Stone Cruiser (31kByte)

Acrobat PDF-file:     Stone Cruiser bouwinstructie (7MByte)

 

 

 

 

 

 

Terug naar de TOP