Transporter – Next Generation

Transporter - Next GenerationEen stukje jeugdsentiment. Op tien/elf jarige leeftijd bouwde ik wagens als deze. Dan spreek ik over begin 70’er jaren, een tijd waarin het aantal “bijzondere” steentjes nog op de vingers van één hand te tellen was. Hier dan de “Next Generation” waarbij wat meer toeters en bellen zijn gebruikt dan vroeger.

 

Deze kruising tussen een schip en auto heeft bij toeval een grill meegekregen die me doet denken aan de film “The CAR”. Een zwarte geblindeerde auto die een vredig dorpje in Amerika terroriseerde. Een onbedoelde overeenkomst want deze Transporter heeft geen kwaad in de zin.

Het ding is 44cm lang en heeft onder de stuurhut een groot laadruim!

Enkele details:

Steering RightMet het stuur boven op het dek trek je de Transporter voort. De acht voorwielen draaien in hun geheel onder de Transporter door. Het H-vormige plateau, waaraan de wielen vast zitten, kan 360-graden ronddraaien waardoor je zeer scherpe bochten kunt maken!

 

Omdat het rubber van de wielen tegenwoordig veel meer grip heeft op de vloer kan het sturen stroef gaan. Een tandwielcombinatie onder de gele kap maakt het sturen juist weer wat lichter.

 

Loading CarsRond 1970 stopte ik van die Matchbox “SuperFast” autootjes in het voertuig. Mijn zoon heeft nu “HotWheels” en die passen ook uitstekend in het laadruim. De grote openslaande deuren aan beide zijden van de Transporter geven ruim baan om 6 auto’s veilig in te laden. Op het bovendek kan je natuurlijk ook nog een partijtje HotWheels kwijt.

 

RoofOp het dak van de machinekamer, net achter de stuurhut, zie je twee witte steentjes liggen.  Deze steentjes steunen op de knoppen van een batterijblok dat in de machinekamer zit ingebouwd.

 

Als je op één van de steentjes drukt wordt een knop van het batterijblok ingedrukt. Iets dat je voor de winteravonden hard nodig zult hebben want hiermee gaan de koplampen aan…

 

Nu had ik in de 70’er jaren van die lichtsteentjes (2x4 nops) met een langwerpig 4,5 Volt lampje er in. Die koplampen deden het op één platte batterij. Bestaan die batterijen eigenlijk nog?

 

Lights onMaar omdat dit een “Next Generation” uitvoering moest worden heb ik jaar-2000 lampjes (1x2 nops) achter de ruiten gestopt. De reflectoren (uit de Mindstorms Ultimate Accessory Set) geven de koplampen de finishing touch. Zelfs in hele donkere nachten blijft voor de Transporter geen opstakel meer onopgemerkt en bereiken de HotWheels veilig hun bestemming!

 

 

 

Download (rechter muisknop)

MLCAD-file:  <geen bouwinstructies beschikbaar>

 

 

 

Terug naar de TOP