Domino Express met Lego

Lego - Domino-steen-zetterEén van onze buurjongetjes heeft een ontzaggelijke berg dominosteentjes. Je weet wel, van Domino Express. Samen met mijn zoon doet hij dat met de hand. In geen velden of wegen is zo’n apparaat te bekennen dat netjes de stenen voor je op een rij zet. Nu zijn dergelijke apparaten gewoon te koop. Maar een uit het goede hout gesneden vader maakt zo’n ding zelf om zijn zoon te plezieren. Niet dat de jongens het op prijs stellen, want de echte is natuurlijk veel mooier… L.

 

Het gaat dus gewoon om de uitdaging: “Kan ik Lego zo ver krijgen om Dominostenen op een rij te zetten?”. Nou dat viel tegen. De steentjes stuiterden alle kanten op waardoor het risico van het vroegtijdig omvallen nog groter was dan voorheen. Inmiddels zijn die problemen aardig opgelost, al blijft het apparaat te kwetsbaar om “zonder begeleiding” aan kinderen van 6 jaar mee te geven.

 

Leg je dominostenen op de glijbaan, ze glijden naar beneden en vormen daar een klein stapeltje. Stenen die niet meer op de stapel passen blijven op de glijbaan liggen totdat de stapel lager wordt. Zo kan je dus een buffervoorraadje op de machine leggen. Wat gebeurt er als je de motor aan zet?

 

 

1.     Het asje, midden op afbeelding 1, drukt een steen onder uit het stapeltje dat bijgevuld wordt door de steentjes die op de bovenliggende “glijbaan” liggen te wachten op hun beurt.

2.     Het gele steentje is onder uit de stapel gedrukt. Het daar bovenliggende steentje rust nu op de as die het gele steentje weg drukte. Inmiddels is het gele steentje naar beneden gevallen. Het staat op de grond maar wordt vastgehouden door de steengeleiders aan weerskanten.

3.     Het gele steentje wordt nu op de juiste positie geschoven. De steengeleiders blijven dicht en voorkomen dat de steen omvalt tijdens het schuiven.  De as die bij plaatje 2 nog onder de stapel stenen zat trekt zich ook terug zodat de volgende (groene) steen in positie komt voor de volgende plaatsing.

4.     De gele steen is op de juiste positie geschoven en de steengeleiders hebben zich geopend doordat het zwarte bandje, links onder op de foto, door een rode balk omhoog wordt getild. De gele steen staat nu los.

5.     De steengeleiders bewegen zich terug en hebben zich gesloten om de volgende steen (groen) op te vangen die zodadelijk onder uit de stapel wordt geduwd.

 

Na het doorlopen van de cyclus 1 t/m 5 heeft het apparaat zo’n 2 centimeter afgelegd. Het geheel (wielen en dominomechanisme) draait op één 9v Geared Motor zodat alle zaken netjes synchroon blijven lopen en de stenen op steeds dezelfde afstand komen te staan. Beide achterwielen worden aangedreven via wormwieltjes waardoor de kar stevig op de rem staat als de motor niet draait. Zo duw je ‘m ook niet per ongeluk achteruit als je er extra stenen op legt. Ook is er een kort filmpje waarop je kan zien hoe het werkt…

 

Download (rechter muisknop)

MLCAD-file:  Domino Express - Essentie

 

In de Multipartfile vind je de essentiële modulen  van het steengeleiding en plaatsingsmechanisme. De aandrijving met een 9 volt motor laat je aangrijpen op de twee rood gekleurde tandwieltjes. Gebruik dezelfde motor voor het aandrijven van de wielen. Zorg met de juiste tandwielverhouding tussen wielaandrijving en plaatsingsmechaniek voor een passende afstand tussen de steentjes in de rij. En eh… vergeet de twee rode bandgeleiders niet (zie foto bij stap Nr.4 hierboven).  Succes!

 

Terug naar de TOP