Krachtige hefconstructie

Deze constructie is prima in staat een 0,5Kg gewicht op te tillen bij een armlengte van 50cm (3x langere arm dan op deze afbeelding). Dat is dan wel inclusief het gewicht van de arm zelf. Of plaats een contragewicht aan de achterzijde, dat scheelt.

 

Door zowel aan de linker- als rechter-zijde tandwielen voor de overbrenging van de hef-beweging te gebruiken ontlast je niet alleen de kracht op de tandwielen maar voorkom je ook dat de asjes te veel verdraaien. Aan beide tandrekken wordt nu met een zelfde kracht getrokken.

 

Als je de blauwe knop (A) 3x ronddraait, dan zal het tandrek (B) precies 1 tandje verschuiven. Dit tandrek trekt arm (C) dan ietsje omhoog.

 

Door toepassing van een wormwieltje op de as van knop (A) blijft de arm in de stand staan waarin je hem gedraaid hebt.

 

Door de 3x vertraging kan je met een gerust hart een standaard 9Volt motortje aan de as van knop (A) monteren om zware voorwerpen op te tillen. Dat motortje moet dan 150x ronddraaien om het gehele tandrek “af te lopen”. Bij belasting draait een 9v Geared Motor (PartNr. 43372) zo’n 300 rotaties per minuut, dus ben je in 30 seconden klaar.

 

Deze krachtpatser is toegepast bij de bouw van een robotarm.

 

Download (rechter muisknop)

MLCAD-file:  Hefconstructie

 

Aan de onderzijde is een deel van een Technic Turntable gemonteerd. De pen die er doorheen steekt is ter verstevinging van de stijfheid van de draai-inrichting. De draaibare bovenbouw (gele lego stenen) is niet volledig opgenomen in de MLCad file. Kijk op de detail foto’s van de robotarm als je ’m wilt afbouwen op een draaibare voet.

 

Terug naar de TOP