Kanonnen met Hoog/Laag stand

Heb je Lego Technic schokdempers of spiraalvering tot je beschikking dan kan je op eenvoudige wijze “twee standen tuimelaars” bouwen. Je zou ’t ook met elastiekjes kunnen doen trouwens. De clou zit ‘m in het feit dat je de druk van de vering door het dode punt heen drukt.

 

De afmetingen van de veringelementen van Lego Technic zijn zodanig dat je de maximale veringuitslag kan benutten en toch net door het dode punt heen kan.

 

Op de eerste schets zie je de veer in ontspannen toestand. De rode lijn geeft de scharnierpunten aan met daarin het knikpunt (het rode cirkeltje). Druk je het kanon nu naar beneden dan verplaatst het knikpunt naar beneden.

 

Als de rode lijn precies gestrekt is dan is het “dode punt” bereikt. Door het knikpunt (rode cirkeltje) nu net iets verder te drukken, heeft de veer de neiging naar onderen door te schieten. Dit kan niet omdat het kanon, net nadat de rode lijn nu naar onderen doorknikt, wordt tegen gehouden. Het geheel blijft dus nu naar beneden gedrukt.

 

Geef je nu een heel klein tikje aan de onderkant, op de plek van de rode cirkel bijvoorbeeld, dan tik je het knikpunt weer net naar de andere kant en springt het kanon terug naar boven (eerste plaatje).

 

Hier wat voorbeelden waarin deze constructie is toegepast.

    

De kanonnen van het voertuig met de gele vleugels worden bediend door de uitlaten (rood met grijs randje) iets naar beneden te drukken.

Download (rechter muisknop)

MLCAD-file:  Basis unit met gedempte vering

 

De MLCAD-file bevat eens een keer niet de complete modellen maar de basis unit die je in van alles en nog wat  kan bouwen. De afmetingen zijn gebaseerd op de variant met gedempte vering zodat de Cybers Slammers mooi vertraagd naar boven komen.

 

Overigens is het Cyber Slam canon (Part nr 32074) in de MLCAD-file nagemaakt met wat standaard onderdelen. Het part zelf had ik nog niet.

 

Terug naar de TOP