Dubbele knikkerbaan

Eerder hadden wij al eens  een reuze knikkerbaan van Duplo gemaakt. Die was zelfs geschikt voor stuitballen en ander groter spul.…

 

Deze keer zijn de knikkers aan de beurt om eens lekker door elkaar geschud te worden.  De knikkerbaan is ongeveer 80 centimeter hoog en 55 centimeter breed en eigenlijk heel eenvoudig om te maken, met uitzondering van de lift dan.

 

Bovenaan, bij de tijgerkop, laat je de knikkers naar beneden rollen. Zij draaien een paar rondjes om de groen-gele paal en komen dan beneden aan, bij de lift. Deze pakt elke knikker op en laat ‘m nog eens naar benden rollen, nu via een andere route. Een dubbele baan dus!

 

Uiteindelijk komen alle knikkers links onderaan op de vloer uit en kan je ze opnieuw op de baan leggen… Ik hoor je al denken… “dat is raar, waarom niet automatisch weer naar boven?” Afgezien dat het leuk is om zo’n knikkerbaan te bedenken en te bouwen vinden kinderen het nog leuker om zo snel mogelijk de knikkers op de baan te leggen en te houden… Bezigheidstherapie zou je kunnen zeggen. Veel leuker dan alleen kijken.

 

Over kijken gesproken… Hier een filmpje van de baan in actie. Er is ook een grotere foto van de baan.

 

Enkele technische details:

De baandelen zijn gemaakt van plaatjes van 6 noppen breed en uiteenlopende lengten. De opstaande randen zijn van Lego Technic. De gaatjes in die balken maken eenvoudige montage met Lego Technic pinnetjes mogelijk. Zo is het schuin monteren geen kunst meer.

 

De lift wordt aangedreven door een ouder model Lego Technic Mini Motor van 9 volt, rechts op de foto. De motor zit aan een 8-tands tandwiel dat de beweging overbrengt op een 24-tands tandwiel waardoor de lift niet te snel rond draait.

 

De knikkers komen terecht in het grijze opvangbakje.

Onderaan, aan de zijkant, steken twee zwarte asjes uit. De knikkers komen daarop terecht en vallen er net niet tussendoor. De knikker leunt tegen de ronddraaiende rupsband totdat er een haakje naar boven komt, precies tussen de asjes door. De knikker wordt opgepakt. Er kan één knikker op de haakjes mee naar boven, een tweede valt vanzelf terug in het opvangbakje, wachtend op het volgende haakje.

 

De lift is gemaakt met de schakels van de rupsbanden van Set 8275, een forse Bull Dozer uit 2007.  Het binnenwerk van de rupsbandconstructie is zelfdragend en staat stevig vast in het basisblok, op de blauwe bodemplaat. De rupsband word langzij gesteund door Technic Beams zonder noppen. Deze zijn glad waardoor de rupsband er soepeltjes langs glijdt.

 

 

 

 

 

Downloads (rechter muisknop)

MLCAD-file: Niet beschikbaar

PDF-file      : Niet beschikbaar

 

Terug naar de Top