Voetbalspel met 12 spelers - Prototype

Soccer01Onlangs zag ik mijn zoon spelen met een set fiches uit een mini 4-op-1-rij spel. Hij had ze in de deksel van een schoenendoos gestopt en speelde er voetbal mee. Dat bracht me op het idee ook eens een voetbalspel te bouwen. Nu maakt Lego ze zelf ook. In de zeventiger jaren had een jeugdvriendje van mij net zo’n soort voetbalspel, met mannetjes die je met je vinger moest “pingelen” zeg maar. Het nadeel is dat je met z’n tweeën met je hand over het bord naar de mannetjes moet grijpen en elkaar dus in de weg zit. Vandaar deze variant. Hier zie je aan elke zijde zes cilinders waarmee je de spelers bedient. Door een knop iets naar voren te duwen maakt één speler een schopbeweging en hup! De bal vliegt zo van de ene helft naar de andere terwijl je prima overzicht houdt.

 

Dit is een eerste probeersel. Het spel kan, bedacht ik me later, nog spannender. Je hebt nu alle tijd om de bal “te spelen” daar beide partijen elk op hun eigen helft staan. Ik zal waarschijnlijk nog ’s een aangepast model bouwen waarbij de spelers van beide partijen door elkaar heen staan. Overigens wordt er prima gescoord in deze opstelling.

 

Download (rechter muisknop)

Soccer_CloseUpMLCAD-file: <niet beschikbaar>

 

Een MLCAD-file heb ik nog niet en ik denk dat ik daarmee wacht totdat ik een tweede variant op dit bouwsel heb gebouwd waarbij de spelers door elkaar staan. Mocht je n.a.v. dit voorbeeld toch aan de slag willen gaan… Het veld is gemaakt van dun karton. De lijnen heb ik getrokken met zo’n Pritt Correct-it rol, een goud idee van mijn vrouw.

 

Als je bobbels in het veld ziet zitten, dat klopt. Op specifieke plekken liggen extra plaatjes (hoogte=1/3) onder de grasmat. Op de plekken waar de asjes van de poppetjes door het karton steken wordt het karton juist naar beneden gehouden. Zo ontstaan er glooiingen waardoor de bal altijd in het bereik van een speler rolt!

 

Elastiekjes onder het spelbord zorgen er voor dat elke speler altijd weer terugveert in de oorspronkelijke positie, klaar voor een volgende doelpoging! Meer weten? Neem een kijkje aan de onderkant!

 

Terug naar de TOP