Gemotoriseerde pneumatische schakelaar

Motorized Pneumatic SwitchCombineer je Lego MindStorms met pneumatiek dan heb je al gauw iets nodig dat pneumatische cilinders kan aansturen vanuit je RCX. Er zijn op internet aardig wat voorbeelden te vinden waarbij met een motor een schakelaar wordt bediend.  Die hebben doorgaans het volgende nadeel:

 

Om er zeker van te zijn dat de pneumatische schakelaar in ruststand netjes in het midden staat moet je RCX programma altijd eerst “op de tast” een uiterste uitgangspositie zoeken. Eerst de schakelaar helemaal klem in de hoek (open of dicht) en dan een gedefinieerde periode terugdraaien zodat de schakelaar inderdaad in het midden staat. Allemaal prima, maar om de schakelaar in de uiterste hoek te zetten (zonder dat je weet wat de startpositie is) moet je de motor extra lang laten draaien. De schakelaar moet in het slechtste geval namelijk helemaal vanuit de andere hoek komen. Maar stond de schakelaar nu juist al in de hoek waar je hem hebben wil dan wil de motor toch draaien terwijl de schakelaar niet verder kan. Nadeel: een knarsetandende constructie en een motor die heel veel stroom verbruikt omdat hij geblokkeerd staat.

 

Dit kan je oplossen met tastsensoren maar die kan je waarschijnlijk beter ergens anders voor gebruiken…!

 

Dus is de oplossing eenvoudig gezocht in de introductie van een slipkoppeling; Zie het witte 24t tandwiel.

 

Door een vertraging van 24/8 x 24/8 x 24/8 = 27 in te bouwen met een slipkoppeling in de middelste tandwielset heb je een vlot schakelende unit. Zet je de slipkoppeling in de derde set (rechtstreeks verbonden met de schakelaar) dan slipt de koppeling te veel bij het schakelen, is mijn ervaring.

 

Deze schakelaar is ook in de Pneumatische hand toegepast.

 

Download (rechter muisknop)

MLCAD-file:  Gemotoriseerde schakelaar

 

De pneumatische schakelaar is van een afwijkend type dat ik in MLCad beschikbaar had. In MLCad zat de oude, die je tussen legostenen klem moet bouwen. In de MLCad file tref je een provisorisch aangepaste schakelaar aan die lijkt op het type dat ik gebruikt heb. Kenmerkend zijn de twee montageringen aan de onderzijde.

 

Terug naar de TOP