De computer als hulpmiddel

De bouwvoorbeelden op deze website zijn stap voor stap opgebouwd met behulp van software die vrij op het internet verkrijgbaar is. Deze software heb je nodig om de bestanden te kunnen lezen die je op deze website vindt. Het gaat om twee pakketten die gecombineerd precies doen wat je nodig hebt…

LDraw

Een relatief eenvoudig pakket dat voorziet in een enorme bibliotheek van LEGO-onderdelen. De duizenden soorten LEGO-steentjes zijn elk in aparte bestandjes gedefinieerd. Met behulp van de extra software worden die bestandjes op je scherm zichtbaar en kan je er mee bouwen in de vorm van 3D-afbeeldingen.

MLCAD

MLCAD SchermvoorbeeldDat is een pakket waarmee je met de LDraw bibliotheek aan de slag kunt. Met dit pakket zijn de bestanden gemaakt die je op deze website vindt. In de bestanden zijn “Steps” opgenomen waardoor de bouw van het model stap voor stap afgespeeld kan worden. Ook kan je op die wijze je eigen bouwinstructieboekje afdrukken.

 

Op de pagina Tips & Links vind je de adressen voor het downloaden van de benodigde software. De downloads omvatten alles bij elkaar zo’n 7 MegaBytes. Voor installatie van ’t een en ander moet je rekening houden met een kleine 40MB diskruimte. Zowel de downloadsites als de MLCAD-software zelf zijn prima gedocumenteerd. Op alle vragen vind je vanzelf het antwoord.