Gemotoriseerde hijskraan (75cm hoog)

Hijskraan - 75cm - gemotoriseerdEen half jaar na de bouw van de handbediende hijskraan het plan opgepakt om dezelfde kraan nu eens gemotoriseerd te bouwen. De “sport” was hierbij de kraan zo weinig mogelijk aan te passen. Dat is aardig gelukt. Uiterlijk is alleen het handbedieningspaneel verdwenen met daarvoor in de plaats een zestal knoppen die nu garant staan voor dezelfde bewegingen.

 

De drie motoren zijn allen verwerkt in de cabine. Deze is van binnen behoorlijk gewijzigd. De motoren voor het hijsen en het bewegen van de kar over de kraanarm zijn voorzien van een slipkoppeling. Dit heeft als nadeel dat het “hefvermogen” van de kraan nogal beperkt blijft, al is het meer dan de handbediende versie. Het doorslaggevende voordeel is dat de boel niet knarsetandend tot stilstand komt als mijn zoon vergeet een motor op tijd uit te schakelen…

 

Door de toevoeging van de batterijhouders en motoren is het gewicht van het geheel opgelopen tot 2,2 kilogram. Daarentegen is de constructie eigenlijk veel eenvoudiger dan de handbediende versie.

 

Crane 76cm - MOTORIZEDDownload (rechter muisknop)

 

MLCAD-file : Hijskraan gemotoriseerd

 

In het gebouwde exemplaar is uitgegaan van hetzelfde karretje op de kraanarm als op de handbediende versie. Dat is niet de juiste want als je nu het karretje naar voren beweegt gaat de haak omhoog (in de handbediende versie is dat niet het geval omdat de draad van de haak dan met gelijke snelheid verlengd wordt).

De “juiste” oplossing is natuurlijk de haak aan een katrol te verbinden en de draad terug te lussen naar boven om hem daarna aan het uiteinde van de kraan-arm te fixeren. Helaas was mijn draad daarvoor te kort (en had even geen nieuwe meer) en bovendien bezit ik het benodigde onderdeel daarvoor (nog) niet. In de MLCAD file ben ik uitgegaan van het “ideale” ontwerp.

 

Terug naar de TOP