Lopende band

Lopende bandAls je wat meer wielen van hetzelfde type hebt kan je nog ’s wat anders doen. Zo kwam ik op het idee eens een lopende band te maken met wieltjes. Een niet ongebruikelijke wijze van transport in productieomgevingen. Ik heb nog even getwijfeld tussen rupsbanden en wieltjes maar het feit dat het ronddraaien van vier achtereen geplaatste rupsbanden aanzienlijk meer kracht vergt dan 17 wielen heb ik toch voor de wielen gekozen. De lengte van de transportband wordt bepaald door twee zaken; Het aantal wieltjes van dezelfde maat en het aantal tandwielen om deze aan te drijven. In mijn geval was de tweede variabele de beperkende factor.

 

Het apparaat heeft een slipkoppeling voor het geval er iets bekneld raakt. De lopende band heeft inmiddels aardig wat uurtjes gedraaid (met oplaadbare batterijen gelukkig). Iedere keer komt mijn zoontje (4jr) weer op nieuwe ideeën om zijn Duplo-Trein van lading te voorzien. Zijn verzameling voormalige buitenlandse muntjes scoort daarbij als hoogste vanwege het gerinkel, met name de 100 Lire stukken doen het goed!

 

Download (rechter muisknop)

Lopendeband MLCADMLCAD-file : Lopende band

 

Gebruik het “Multipart” pull-down menu van MLCAD om de diverse onderdelen van het apparaat afzonderlijk te kunnen bekijken. Als laatste module in de file is de compleet geassembleerde unit opgenomen.

 

Voor de mensen die ‘m “op het oog” willen bouwen; De rode rand is gemaakt van twee rijen dakstenen. 33° (bovenste rij) en 45° dakstenen (onderste rij). Langszij zie je een rode as met 17 stuks “Technic Gear 12 Tooth Bevel” (part 6589) die totaal 17 wielen (30.4x14VR) aandrijft.

 

Terug naar de TOP